Tafelzuur

Pompoen dahl curry – Kruidige linzen curry met pompoen

Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken en wordt gemaakt van peulvruchten zoals linzen, erwten of bonen die ontvliesd en gebroken zijn. Een eiwitrijk gerecht, dus heel geschikt voor vegetariërs. Het woord dahl komt uit het Sanskriet en betekent ‘splitsen of breken’.

Nootachtige zaden die worden gepoft, geplet, gedroogd en gebakken in olie.

Gadogado is een Indonesisch gerecht van gemengde rauwe en bereide groenten met pindasaus.

Het woord ‘gadogadobetekent letterlijk ‘mix mix’, of ook wel ‘medley’ of ‘potpourri’, en verwijst naar de saus die door de groenten wordt gemengd voordat het gerecht wordt geserveerd.

Kuning = Geel.

Bijvoorbeeld: Nasi koening (nasi kuning) is gele rijst.

Noodle gerecht met kruidige garnalensaus, mint, taugé, komkommer, pepers en tofu.
p.s.: Er zit geen vlees in wel garnaal.

Dit gerecht is in Zuidoost-Azië verkrijgbaar zoals Maleisië en Indonesië. En in Sassenheim!

Gekookte Indonesische kleefrijst in blokjes die ‘officieel’ bij de Gado Gado hoort.

Pandan is een tropische plant. De plant is in het wild zeldzaam, maar wordt veel gecultiveerd als smaakmaker voor Zuidoost-Aziatische gerechten. De bladeren worden, vers of gedroogd, vooral veel gebruikt bij de bereiding van Thaise en Indonesische rijst- en curryschotels en geven een wat nootachtige smaak.

Meer info: Wiki

De petehboon (Parkia speciosa) is een peulvrucht die in de Maleisische en Indonesische keuken tamelijk veel gebruikt wordt. De boon heeft een zeer sterke geur (en wordt ook wel “stinkboon” genoemd) en geeft een heel bepaald aroma aan de gerechten waarin hij wordt verwerkt. De boon groeit van nature in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië.

Soto Ayam is een heerlijke kruidige Indonesische kippensoep.

Soto = Soep
Ayam = Kip

Vleesvervanger uit sojabonenmeel bereid. Gefrituurd gerecht.

Tempeh (ook wel geschreven als Tempé) is een koek van sojabonen afkomstig uit Indonesië.

De bonen worden na weken en koken behandeld met de schimmel Rhizopus oligosporus. Tempé heeft na bereiding een licht zure smaak. Het neemt andere smaken goed op en is daardoor geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten.

Een verfrissend drankje van kokos en Pandan